woensdag 25 juli 2007

Eerste goud ooit voor Nederland op EK

Elma de Vries heeft historie geschreven. Gisteravond pakte zij een gouden plak op de 1000 meter. Nog nooit eerder klonk het Wilhelmus op een Europees Kampioenschap.

Nederland wordt beter en beter. Nog geen vijf jaar geleden leek het behalen van EK-medailles bijna een utopie. Slechts Arjan Smit bezorgde Nederland af en toe een medaille en dames als Tijn Ponjee deden een enkele keer een duit in het zakje. In 2004 kwamen de Nederlanders echt op stoom. Het EK in eigen land (Heerde en Groningen) bleek een impuls voor de nationale selectie. Zes medailles werden toen behaald. De dames pakten er twee op de aflossingswedstrijden, Tijn Ponjee stond op de 200 meter op het erepodium, Elma de Vries op de marathon en de 1000 meter en Arjan Smit werd toen tweede op de puntenkoers.

In 2005 (Duitsland) eenzelfde verhaal. De dames waren succesvol op de aflossingswedstrijden, Arjan Smit op de puntenkoers en Elma de Vries pakte eremetaal op de 500 meter en puntenkoers. Nieuw was het eremetaal voor de heren aflossingsploeg. Vorig jaar, in Italiƫ, was Nederland driemaal succesvol. De mannen op de aflossingskoers en Elma de Vries op de 500 meter en op de puntenkoers.

Wat vooral opvallend is, is het aantal top tien klasseringen. De Nederlandse ploeg kent de laatste jaren veel vaste medaillekandidaten. Ronald en Michel Mulder, Bianca Roosenboom, Sjoerd Huisman, Mark Horsten, Karlo Timmerman en Jan van Loon onder andere, vormen naast Arjan Smit en Elma de Vries bijna ieder toernooi een bedreiging voor de top drie. Goud werd echter nog nooit behaald. In 1992 was Nederland een jaar succesvol op een Wereldkampioenschap, met goud voor Erik Hulzebosch en Jenita Hulzebosch-Smit. Dat succes werd nooit evenaard. Arjan Smit pakte nog eenmaal zilver op het WK in Oostende, in 2002.

Bron: Skatepodium

Geen opmerkingen: