zondag 29 juli 2007

Zilver op aflossing en twee keer brons op 500 meter EK

De Nederandse vrouwenploeg heeft vanavond zilver veroverd op de aflossingskoers op de weg tijdens het EK in Portugal. De ploeg bestond uit Elma de Vries (Haule), Bianca Roosenboom (Kampen) en Margo van de Merwe (Wolvega). Verder behaalden Michel Mulder (Zwolle) en Elma de Vries vanavond brons op de 500 meter. Voor Michel Mulder en Margo van de Merwe is het hun eerste Europese medaille, voor Van de Merwe (17) tevens haar eerste EK bij de senioren.

Michel Mulder kwam in de eindsprint nog dichtbij winnaar Claudio Naselli (Italië) en nummer twee Matthias Schwierz (Duitsland). "Ik wou nog een spagaat maken, maar ik had er de kracht niet meer voor," aldus Mulder, die bijzonder blij is met het eremetaal, aangezien hij evenals tweelingbroer Ronald al jaren tegen de Europese sprinttop aanschurkt.
Mulder: "Matthias Schwierz was bij de start als een kanon weg. Ik ging als vierde de eerste bocht in. Ik wilde achter de Italiaan Patrizio Triberio gaan zitten, maar die bleek de minste snelheid te hebben, zodat ik hem moest passeren. Daarna heb ik op het laatste rechte stuk alles gegeven." Mulder versloeg behalve Triberio (Italië) ook sprintkanonnen als onder andere Thomas Boucher (Frankrijk) en Raphael Pfulg (Zwitserland), die in de halve finale strandden.
Voor Elma de Vries zijn het de derde en vierde medaille dit toernooi, na het goud op de 1000 m piste en het brons op de aflossingskoers op de piste, met Bianca Roosenboom en Mariska Huisman.
De Vries: "Qua snelheid hoefde ik niet voor deze meiden onder te doen. Op de 500 meter was ik goed weg bij de start, maar ik ging aan de buitenkant de eerste bocht in en kwam daardoor op de vierde plaats. Daarna trokken ze vol door. Op het laatste rechte stuk kun je dan nog wel wat goedmaken, maar niet alles." In de aflossingskoers deed De Vries de laatste ronde. Ook Roosenboom en Van de Merwe wisten steeds voorin te blijven. Het team moest alleen dat van Italië laten voorgaan.
De medailleverzameling op EK's van Elma de Vries bestaat nu uit acht bronzen, vijf zilveren en één gouden plak.

De Nederlandse mannenploeg werd op de aflossingskoers vierde met Sjoerd Huisman en Michel en Ronald Mulder. Winnaar werd de Franse ploeg met Yann Guyader, Thomas Boucher en Julien Sourisseau. Italië reed naar het zilver, Spanje naar het brons. De eerste vier ploegen hadden zich losgemaakt van de rest, maar het lukte Sjoerd Huisman niet om in de laatste ronde te passeren.

In de 20 km afvalkoers bij de mannen was Sjoerd Huisman de beste Nederlander op de 7e plaats. Hoewel Huisman in die sprintronde geen laatste was, moest hij afvallen van de jury omdat hij een andere rijder zou hebben gehinderd. Huisman bracht daar tegenin dat hij talloze malen aan zijn pak getrokken was. Al zijn wedstrijdnummers hingen los.
In tegenstelling tot gisteravond op de punten/afvalkoers liep nu de samenwerking in het Nederlandse team gesmeerd. Werkpaard Ingmar Berga deed twintig van de veertig ronden op kop in een hoog tempo, daarna nam Roy Boeve het over. De opzet was Sjoerd Huisman, die comfortabel op de derde plek zat, te sparen voor de laatste sprints. "Ik wilde niet het risico lopen het tempo te laten zakken. Als ze er eenmaal overheen komen en je moet vechten voor je plekje in het peloton, ben je de pineut," aldus Berga, die 16e werd. Roy Boeve eindigde als 14e.
De Fransman Yann Guyader veroverde zijn derde gouden medaille van dit EK, later kwam daar de vierde bij met de aflossingskoers. Het zilver in de afvalkoers ging naar de Italiaan Pierdavide Romani, het brons naar de Spanjaard Francisco Cabello.

Bianca Roosenboom bracht het op de 500 meter tot de halve finale en eindigde als achtste. Margo van de Merwe kwam niet door de voorronden en werd 23e.
Ronald Mulder finishte op de 500 meter als negende. Koen Verweij moest het in de series doen met plaats 20. Hij eindigde in zijn serie als tweede en zou daarmee zijn doorgegaan naar de volgende ronde, maar de jury oordeelde dat Verweij een andere rijder naar achteren zou hebben getrokken en zette hem op de vierde en laatste plaats in die serie.

Mariska Huisman kwam het verst in de 15 km afvalkoers bij de vrouwen (15e). Anniek ter Haar (24e) en Jannitta Spigt (21e) vielen eerder af. Jannitta Spigt reed in plaats van Elma de Vries, die direct na de afvalkoers haar 500-meterfinale moest rijden. Winnares werd Lauri Lardani (Italië), voor Justine Halbout (Frankrijk) en Giovanna Turchiarelli (Italië).

De starttijden van de marathon van morgen zijn gewijzigd in 10.00 uur (Portugese tijd) voor de mannen en 10.30 uur voor de vrouwen. Favoriet bij de mannen zijn de Fransen, met onder meer Yann Guyader, en de Zwitsers met onder meer Nicolas Iten, die hun schouders ophalen over een paar heuvels.
Bron: www.skatebond.nl

Geen opmerkingen: