zondag 29 juli 2007

EK marathon: 'Het moeilijkste parcours dat ik ooit gezien heb'

De Nederlandse deelnemers aan de EK marathon in Portugal hebben vandaag per auto het parcours verkend. Skeeleren op de route was niet mogelijk in verband met de verkeersdrukte. De route is één traject van 42 km. De rijders realiseren zich dat de kans groot is dat de beslissende schiftingen in de eerste helft van de rit plaatsvinden. Roy Boeve: "Dit is het moeilijkste parcours dat ik ooit gezien heb." Elma de Vries: "Het is heel lastig om in te schatten wie het hier goed zullen doen."

De start van de marathon is morgen om 10.00 uur (Portugese tijd) voor de vrouwen en 11.30 uur voor de mannen, die op het heetst van de dag moeten rijden. Er wordt wederom warm weer verwacht. Ook staat er in de kuststreek flink wat wind.
De moeilijke dingen zitten vooral in de eerste 15 km van het parcours, met voortdurend langere en kortere klims en afdalingen, variërend van redelijk steil tot vals plat, en een stuk of acht rotondes. De start in het dorpje Canelas (bij Estarreja) is meteen heuvel-af op smalle wegen. De tweede helft van de route bestaat voor het merendeel uit vlakke, rechte wegen, met een gecompliceerd rondje door de plaats Ovar ongeveer 10 km voor de finish.
Het asfalt varieert van goed tot redelijk, met ook regelmatig ruwe en slechte stukken en scheuren. Ook in de laatste kilometers zitten een paar stukjes zeer ruw asfalt. De finish is op een parkeerterrein met hobbelig asfalt aan de boulevard van het dorpje Furadouro.

Vanavond worden de 500 meter, de afvalkoers en de aflossingskoers op de weg verreden. Het programma eindigt volgens het programma rond 22.30 uur (Portugese tijd), maar het kan ook naar goed mediterraan gebruik uitlopen.

Bron: www.skatebond.nl

Geen opmerkingen: